Protejează-ți eficient exteriorul casei de condițiile climatice extreme

De în Noutati cu 0 Comments

Protejează-ți eficient exteriorul casei de condițiile climatice extreme
În ultimii ani, vremea și fenomenele meteorologice extreme au devenit un subiect fierbinte de discuție și de îngrijorare. România s-a confruntat în ultima vreme cu veri toride, ploi torențiale, unele cu grindină cât pumnul, secete și inundații, vânturi năprasnice și ierni grele. Nu numai organismul uman, ci și clădirile noastre sunt supuse unor provocări noi care le pot aduce daune structurale și deteriora rapid. Prin urmare, este important să luăm măsuri de precauție adecvate pentru a asigura întreținerea corectă a locuințelor, mai ales a părților sunt direct expuse.

1. Protecția împotriva căldurii extreme

Vopsiți pereții exteriori ai clădirii cu alb sau nuanțe deschise, astfel încât suprafața clădirii să reflecte căldura și lumina, reducând acumularea de căldură din interior. Evitați culorile închise pentru că absorb multă căldură.

Alegeți ferestre cu sticlă reflectorizantă sau aplicați folii de protecție UV pe ferestrele/ ușile sau pereții exteriori din sticlă, deoarece acestea permit lumina naturală și împiedică pătrunderea căldurii. Un furnizor de ferestre termopan Salamander Bucuresti va poate consilia cu privire la alegerea celei mai bune sticle, din multitudinea care exista.

De asemenea, umbriți ferestrele cu streșini mai lungi, obloane, jaluzele sau draperii pe perioada verii, pentru a preveni absorbția căldurii prin sticlă.

Păstrați acoperișul rece, astfel încât să preveniți deteriorarea lui dar și supraîncălzirea mansardei sau etajelor superioare. Acest lucru se poate face transformând acoperișul într-o suprafață reflectorizantă prin aplicarea de vopsea termoizolantă pentru acoperiș sau optați pentru acoperiș din țiglă ceramică sau de beton, care conduc mai greu căldura.

Luați în considerare amenajarea de grădini pe terase și pereții verzi, cu plante agățătoare ori umbrare atașate clădirilor. Apa care se evaporă din plante reduce temperatura aerului adiacentă din jurul clădirii. De asemenea, protejează clădirea de lumina directă a soarelui.

Protejați clădirile cu înălțime mică de căldura extremă prin plantarea copacilor de-a lungul pereților exteriori. Alegeți dintre cei cărora le cad frunzele toamna, lăsând să intre lumina și căldura soarelui iarna, când este binevenită.

2. Protecția împotriva precipitațiilor abundente

Înainte de sosirea anotimpurilor ploioase, verificați acoperișul și pereții clădirii pentru eventuale fisuri sau țigle lipsă. De asemnenea ulucile și șanțurile de scurgere a apei de ploaie ca să nu existe blocaje sau defecțiuni, deoarece acestea sunt foarte importante în eliminarea apei în exces.  Curățați-le periodic de frunze, resturi sau deșeuri care s-ar fi putut colecta de-a lungul anului. Rețineți că orice blocare a jgheaburilor poate provoca revărsarea apei de ploaie și infiltrarea acesteia în pereții casei.

De asemenea, apa de ploaie are tendința de a pătrunde în interiorul clădirii prin crăpăturile de la ușile și ferestrele exterioare. Este important să le impermeabilizați pentru a le face etanșe. Sau înlocuiți-le cu uși și ferestre termopane, rezistente la intemperii.

Mucegaiul sau vopseaua coșcovită pe pereții interiori sau exteriori ai clădirii ar putea indica prezența umezelii în pereți. Apelați un profesionist pentru a vă ajuta să preveniți și să tratați umezeala în casă.

Și selectarea varului/ vopselei potrivite pentru fațade joacă un rol important în protejarea exteriorului clădirii. Atât grundul, cât și vopseaua trebuie să fie hidrofuge și rezistente la apă, astfel încât să nu permită infiltrarea apei în tencuială sau zidărie.

Ploile cu piatră pot fi și ele o problemă, deteriorând casele care sunt construite sau acoperite cu materiale nepotrivite. Cele mai expuse sunt sticla, plasticul, panourile decorative din PVC, izolațiile din polistiren, tabla simplă sau cutată. 

3. Protecția împotriva vântului

Acoperișul și pereții unei clădiri sunt eficienți împotriva vântului doar dacă rămân atașați unul de celălalt și funcționează ca o singură unitate, atașată solid la fundație.

Specialiștii în construcții civile recomandă folosirea de materiale cu o greutate mai mare în zonele cu vânturi puternice și, mai nou la noi, cu tornade: cărămidă, bolțari, beton armat, țiglă ceramică, metalică sau din beton, ardezie, piatră naturală la fațade etc.

În general acoperișurile sunt cele mai afectate de vânturi. Dimensionarea lemnului pentru șarpantă, calitatea conectorilor pentru lemn și a elementelor de fixare, forma, tipul de acoperiș – toate influențează rezistența acoperișului în fața intemperiilor. De reținut că acoperișurile tip terasă, în mai multe ape și cele tip cupolă sunt mai rezistente la vânt.

Și mărimea streșinilor contează- deși poate să aducă răcoare vara și să protejeze pereții caselor de precipitații, streșinile mari sunt un pericol deoarece sub ele se formează curenţi turbionari şi vârtejuri locale, care pot smulge ţigla sau tabla. Există și acoperișuri special create pentru zonele de coastă cu furtuni și vânturi, din metal rezistent la coroziune acoperit cu rocă vulcanică.

Este foarte important și montajul unui acoperiș, trebuie să respecte legislația în vigoare și să fie proiectat și executat de profesioniști. De exemplu- grinda de lemn care face legătura dintre partea superioară a peretelui de zidărie cu restul pieselor de lemn trebuie să fie bine ancorată – de preferat cu tije filetate şi ancore chimice, nu cu bucle de sârmă. Căpriorii pe care se reazemă învelitoarea să fie prinşi de grindă cu şuruburi potrivite, care rezistă la smulgere, nu doar în cuie şi scoabe ce se pot slăbi în timp. Țigla trebuie prinsă cu şuruburi în partea superioară sau cu sârmă galvanizată pe interior, tabla cutată se prinde în fiecare cută (nu doar în câteva locuri) cu şuruburi speciale care au cămaşă de protecţie din cauciuc pentru a etanşa perforaţiile. Tabla lisă / fălţuită se prinde de asemenea cu cleme speciale de astar, dispuse des.Un alt factor de risc este dimensiunea casei. Cu cât este mai înaltă, cu atât este mai expusă riscului de a fi afectată de vânturi și furtuni deoarece pereții înalți ai caselor cu mai multe etaje au o suprafață mai mare izbită de vânt. Un alt avantaj al caselor mai mici este faptul că au mai puține fereste, sticla putând să fie și ea afectată de forța vânturilor. 

———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://ziaruldebucuresti.ro/protejeaza-ti-eficient-exteriorul-casei-de-conditiile-climatice-extreme/

Împărtășească Acest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.